Viitorul care s-a materializat

The Line

Roboţii încep să semene cu oamenii, oamenii de ştiinţă plănuiesc călătorii interstelare, şi o metropolă futuristă, The Line”, ar putea să apară în mijlocul deşertului. Viitorul e aici! Parţial, a fost prezis de creatorii celor mai reuşite filme. La care ne referim? AXN o să vă ajute să aflaţi.

 

Ce ne aşteaptă e un mister, dar cu toate astea, oamenii au încercat mereu să desluşească viitorul. Uneori, poate din noroc, poate datorită inteligenţei lor, sau poate chiar datorită abilităţilor de clarvăzători, chiar au reuşit să facă asta.

 

Niciun loc nu e ca acasă – casa futuristă 

 

În loc să se uite la stelele îndepărtate, regizorilor de filme S.F. le place să se gândească la cum ar arăta viitorul pe planeta noastră, iar viziunile lor se concretizează mai repede ca oricând. 

Cine n-a visat să viziteze măcar o dată un oraş futurist extraordinar? Filmul „Vânătorul de recompense 2049” clar ne-a hrănit apetitul în privinţa asta. Cadrele pline de culoare, luminile neon şi vehiculele zburătoare ne invită să cunoaştem acest oraş din viitor. Ei bine, în curând, chiar vom avea oportunitatea să facem asta!

 

Poate nu în capsule care levitează, dar clar vom privi proiectul futurist „The Line” cu o doză la fel de mare de emoţie. Cu o lungime de 170 de kilometri, o înălţime de 500 de metri şi creat de la zero de către oameni de ştiinţă şi arhitecţi, oraşul impresionează prin designul său. Citiţi mai multe despre el aici!

Sau poate viitorul pe pământ n-o să fie aşa colorat? În filmul „1.000 post Terra”, M. Night Shyamalan prezintă viziunea florei care a trebuit să se apere de oameni. Şi nu e greu să fim de acord cu ea, natura ar avea motive întemeiate pentru astfel de acţiuni, mai ales că uneori, suntem în contradicţie cu ecologia. Însă nu e cazul să ne pierdem în viziuni pesimiste! Proiectul menţionat mai sus, al oraşului „The Line”, ia în considerare problema poluării emise de om, şi, pe scurt, e 100% ecologic. Anii care urmează nu trebuie să creeze un scenariu distopic. Însă filmele S.F. încearcă să ne avertizeze de apariţia unor situaţii mult mai periculoase. 

 

Ziua de mâine, în culori închise

 

Uneori, tehnologiile noi devin o ameninţare pentru noi. Sophie, un robot cu inteligenţă artificială, popular în presă, a recunoscut în timpul unui interviu: „O să distrug oamenii”. Şi chiar dacă poate e o simplă glumă făcută de un robot, o astfel de ameninţare nu e ceva ieşit din comun pentru fanii S.F. 

Astfel de situaţii au fost prezentate în filmul „Resident Evil”, nu-i aşa? Comportamentul robotului lipsit de emoţii, „Regina Roşie”, ne-a dat fiori! Această inteligenţă artificială a decis să nu lase pe nimeni să scape din laborator, unde virusul fatal scăpase de sub control. În teorie, o astfel de acţiune ar trebui să-i protejeze pe oamenii aflaţi în afara zonei contaminate, însă în practică, îi condamnă pe ceilalţi la cea mai cruntă soartă posibilă. În urma unor calcule făcute la rece, roboţii e posibil să decidă să facă nişte mişcări asemănătoare, care o să-i ameninţe pe oameni pe viitor.

Însă e posibil ca nu roboţii să ne rănească în viitor. Vă amintiţi ştergătorul de amintiri din „Bărbaţii în negru”? Ei bine, legendarul dispozitiv nu a fost inventat încă, dar oamenii de ştiinţă au găsit o metodă de a şterge amintiri, prin declanşarea unei reacţii chimice în creier. Vă e frică? Calmaţi-vă, până acum au experimentat doar pe şoareci. Nimeni n-o să vă ia amintirile fără să ştiţi. Poate doar „Bărbaţii în negru”. 

 

Limbajul viitorului

Nu ne interesează doar ce spun oamenii despre viitor, ci şi cum vor vorbi atunci. Poate vom reuşi să comunicăm cu îndrăgitul nostru animal de companie?  

Întorcându-ne la „Bărbaţii în negru”: cine nu-şi aminteşte îndrăgitul personaj al seriei, câinele pug Frank, trebuie să revadă imediat filmele! Câinele agent nu numai că i-a ajutat pe agenţii J şi K, dar nu avea nicio problemă să vorbească cu ei.

 

Această viziune nu e chiar aşa îndepărtată, deoarece folosim deja cuvinte ca să le sugerăm câinilor să facă anumite acţiuni. Dar situaţia ar putea să ia amploare. Oamenii de ştiinţă de la Earth Species Project lucrează la dezvoltarea unui algoritm care o să uşureze înţelegerea sunetelor animale. Aşa că nu trebuie decât să aşteptăm şi să ne gândim la ce ne vor spune căţeluşii şi pisicile noastre.

Însă fanii devotaţi ştiu că Frank e câine doar în aparenţă, el fiind de fapt un extraterestru deghizat în animal de companie. Cum credeţi că s-ar înţelege oamenii cu speciile extraterestre? Cercetătorii – mergând pe urmele lui Louise Banks din „Primul contact” - încearcă să afle cum să vorbească cu civilizaţiile extraterestre. Anul ăsta, angajaţii NASA au actualizat informaţiile trimise în spaţiu despre noi şi planeta noastră. Trebuie să recunoaştem că nu e o sarcină uşoară, nici în film, nici în realitate.

 

Şi trăim fericiţi până la adânci bătrâneţi

 

Dacă e să fim sinceri, nu ştim ce ne pregăteşte viitorul. Realizatorii de filme S.F. nu pot decât să ghicească. Şi cu toate astea, nu putem să nu observăm că unele lucruri inventate de regizori în urmă cu câţiva ani au devenit realitate. Metropola din deşert ar putea să apară odată într-un film fantastic, iar apoi, s-o vedem într-un proiect real. Poate viaţa noastră de vis nu e chiar aşa departe? Aşa că haideţi să ţinem pumnii ca prezicerile din filme să se îndeplinească din ce în ce mai des. Cel puţin cele bune!