Ponturi pentru realizarea unui film de la Clint Eastwood

axn-filmmaking-tips-from-clint-eastwood-1600x900_0

Legendarul actor şi regizor îşi împărtăşeşte înţelepciunea!

Regizorul dublu câştigător al premiului Oscar crede cu tărie în anumite tehnici când vine vorba de muncă. După 45 de ani în domeniul realizării filmelor şi 60 ca actor, Eastwood are câteva sfaturi valoroase pentru realizarea unor filme memorabile.

Odihneşte-te

Eastwood a atras multă atenţie asupra sa pentru sfatul pe care l-a dat băiatului său Scott: “Fii umil, munceşte din greu şi fii bărbat”. Fetei lui, Alison, care a trecut şi ea de la meseria de actriţă la cea de regizor, i-a dat însă un pont şi mai valoros: “Asigură-te că dormi mult, o să ai nevoie de asta.”

                                                         (Getty Images)

Interpretează, nu crea

Atât actoria, cât şi regia au impact egal asupra poveştii, ambele având funcţii de interpretare. Strategia corectă este să aştepţi scenariile spune Eastwood, nu să dai comandă pentru ele în funcţie de o temă pe care o vrea regizorul. Însă pentru el, marea diferenţă este că, în mod evident, actorii sunt prezenţi în filme, iar regizorii nu ar trebui să fie. “Faptul că eşti actor are un mare avataj – nu trebuie să-ţi faci prezenţa cunoscută. Prezenţa ta e deja acolo.”

Clint preferă scenariile care nu au nevoie de modificări. “Uneori nu schimb deloc un scenariu bun. Am cumparat scenariul de la ‘Necruţătorul’ în 1980 şi l-am pus într-un sertar, spunând că o să mă ocup de el într-o zi – este un material bun şi o să-l rescriu. Zece ani mai târziu l-am scos din sertar, l-am sunat pe scriitor şi i-am spus că am câteva idei şi voiam să rescriu o parte din el. A fost ok cu asta […] Aşa că am început să lucrez la el şi pe măsură ce făceam schimbări, mi-am dat seama că îl distrugeam cu îmbunătăţiri. Aşa că m-am întors la el şi i-am spus că am tot lucrat cu nişte idei, dar aveam impresia că stricam totul, aşa că o să îl folosesc aşa cum l-am luat.”

                                           (Getty Images)

Nu te limita

Pe lângă faptul că interpretează cuvintele scriitorului pe măsură ce lucrează, lui Eastwood îi place să îşi lase loc liber pentru schimbarea părerii si viziunii. În plus, îi place ca actorii să încerce diverse lucruri, “pentru că asta îmi place şi mie din partea celor care mă regizează”.

Fii eficient pentru toată lumea

Poate aţi auzit că lui Eastwood nu îi place să tragă multe cadre, însă actorului nu îi place această reputaţie. “Ce îmi place este să fiu eficient în modul în care spun povestea. Eu fac orice e nevoie ca să fac treaba, nu vreau să economisesc bani. Avem însă un film cu buget şi va trăi cu acel buget.”

Fii tăcut

Eastwood este cunoscut şi pentru faptul că nu îi place să ţipe “acţiune!” când filmează. “Toată lumea e gata. Asta e cel mai important pentru mine. Ei stiu că sunt gata să încep în orice moment.”