Imaginaţi-vă asta: Oceane pline de gunoi
Haideţi să nu transformăm mările şi oceanele în gropi de gunoi!
Oceanele sunt pline de gunoi, iar ăsta e un lucru de care ar trebui să ne fie tuturor ruşine. Deşi nu există informaţii concrete despre cât gunoi se află exact în oceane, Academia Naţională de Ştiinţe a estimat în 1975 că mai bine de 6 miliarde de kilograme de gunoi sunt adăugate în fiecare an. Acest lucru e terifiant din mai multe puncte de vedere.
Pe lângă poluarea oceanelor, există o ameninţare şi mai periculoasă, şi anume modul in care afectează viaţa din oceane. Fiinţele care trăiesc acolo fie confundă gunoiul cu mâncare, fie îl înghit accidental. Care sunt consecinţele? Buletinul Poluării Marine a declarat că odată ce plasticul intră în tractul digestiv al unei balene, va rămâne acolo până blochează sistemul digestiv al acesteia, fapt ce duce în cele din urmă la moartea balenei din cauza înfometării şi/ sau la o ruptură gastrică. Asta ca să nu mai menţionăm şi cât de periculoase sunt resturile aruncate în ocean chiar dacă nu sunt mâncate – precum obiectele ascuţite, năvoadele vechi, cârligele etc.
10 APLICAŢII CARE TE FAC MAI ECO!
(Credit poză: freeimages.com)
Această teorie a fost confirmată de o autopsie făcută unei balene de 10 metri ce a fost găsită moartă pe coasta Spaniei în 2015. Mamiferul consumase 17 kilograme de gunoi aruncate în Marea Mediterană. Acesta a fost unul din cinci cazuri confirmate ce vizau balene moarte din cauza ingerării plasticului. Altele e posibil să proceseze gunoiul mai bine sau cadavrele lor nu au ajuns la mal. Şi broaştele ţestoase mănâncă gunoi, însă au tendinţa să fie mai selective – mănâncă resturi care seamănă cu meduze sau alte fiinţe ce trăiesc în ocean. Destul de des însă ele mor din cauza sufocării. Există şi alte animale care sunt afectate.
De curând, o insula cunoscută ca Atolul Midway a primit multă atenţie din cauza problemelor ce vizau dietele păsărilor. Aproape trei milioane de păsări trăiesc acolo, dintre care majoritatea sunt albastroşi. Pentru a găsi mâncare, ele se bazează pe ce găsesc în mare. În peste 12% din cazuri însă, păsările găsesc plastic, din cauza apropierii locului de vortexul de gunoin al Pacificului.
În timp ce unele organizaţii experimentează cu aparate la scară largă menite să reducă cantitatea de gunoaie marine, momentan nu există nimic stabil. Până la găsirea unei soluţii, cu toţii trebuie să micşorăm gunoiul pe care îl facem pentru a ne asigura că fiinţele din mări şi oceane nu vor fi afectate.
Picture this! – Follow the campaign!