Faceţi cunoştintă cu următoarea generaţie de ambalaje care nu fac risipă
Designerii suedezi spun: Puteţi evita resturile inutile!
V-aţi gândit vreodată la modul in care e împachetată gustarea voastră sau la ce se află în cutia cu prânzul copilului vostru? Un pahar cu fructe şi o linguriţă de plastic de unică folosinţă? Pungi de plastic pentru sandwich-uri şi legume? Deserturi impachetate individual? O pungă de chips-uri? O cutie de suc? Toate acestea au un punct în comun: resturile. O mare parte din alimentele noastre sunt împachetate în plastic. Designerii din Suedia Hannah Billqvist şi Anna Glansén de la Tomorrow Machine încearcă să schimbe acest trend. Cei doi au lansat în 2012 un proiect numit This too Shall Pass (Şi asta o să treacă). Acesta constă în ambalaje biodegradabile pentru mâncare, iar o parte din acestea pot fi folosite şi ca vase pentru gătit şi servit mâncarea.
Mâncarea este gătită direct în ambalajul care se deschide singur atunci când mâncarea ajunge la o anumită temperatură. Ambalajul poate fi închis cu uşurinţă după folosire.
10 APLICAŢII CARE TE FAC MAI ECO!
(Tomorrow Machine)
Castronul expandat sustenibil constă dintr-un vas de celuloză care conţine mâncare îngheţată-uscată. Dacă adăugaţi apă fiartă în el, mâncarea se găteşte, iar ambalajul se extinde şi se transformă intr-un castron.
(Tomorrow Machine)
Tomorrow Machine se află în etapele de început ale dezvoltării unui nou ambalaj, care nu este folosit ca vas de servit mâncarea, însă e făcut din materiale naturale care pot fi dizolvate în apă. Cutia de suc e făcută dintr-un amestec de agar (o substanţă ca gelatina derivată din alge) şi apă. Pe măsură ce cantitatea de băutură scade, cutia începe să se micşoreze, iar după numai o lună, dispare aproape complet. Ambalajele pentru alimente uscate precum orezul sau pastele este creat din ceară de albine tratată. Ceara este subţire ca hârtia şi poate fi desprinsă ca şi coaja unei portocale.
(Tomorrow Machine)
Tomorrow Machine a creat chiar şi un container eco pentru uleiuri. Realizat din zahăr caramelizat, acesta are înveliş din ceară de albine care se deschide ca un ou. În doar câteva minute, zahărul se dizolvă în lichid, ceea ce înseamnă că îl puteţi arunca direct pe canalul de scurgere. Mulţi oameni consideră însă ca ambalajul poate schimba gustul uleiului sau conţinutul său nutritiv. Design-ul se află încă în faza de prototip şi e posibil să sufere modificări.
(Tomorrow Machine)
Imaginează-ţi asta! – Urmăriţi campania!