Cum să transformaţi fiecare zi în ziua Pământului
Câteva ponturi despre cum să aveţi grijă de planetă
Uneori, tindem să fim atât de precoupaţi de grijile noastre zilnice că uităm să fim atenţi la planeta care ne oferă tot ce avem nevoie pentru a trăi. Însă nu vă faceti griji, în acest articol o să vă ajutăm cu câteva ponturi care pot fi puse în practică de toată lumea şi care sunt folositoare când vine vorba de îngrijirea Pământului. Aşa că încercaţi să includeţi următorii paşi în rutina voastră zilnică, până la urmă e în folosul tuturor!
1. Reduceţi – Fiţi atenţi pe ce cheltuiţi banii şi încercaţi să nu hrăniţi consumerismul care a copleşit intreaga lume. De exemplu, în loc să cumpăraţi o carte căutaţi-o online sau în loc să primiţi facturile prin poştă, făceţi-vă conturi online pentru a primi facturile pe mail. În acest fel, nu faceti risipă de hârtie.
2. Refolosiţi – Folosiţi-vă creativitatea şi în loc să aruncaţi lucruri precum borcane goale, tricouri vechi şi tot aşa transformaţi-le în ceva folositor. Din fericire, trăim într-o eră în care, chiar dacă nu aveţi o zi productivă din punct de vedere al imaginaţiei, aveţi mii de idei la distanţă de un click. Nu vă temeti să le folosiţi!
3. Reciclare – Toata lumea poate să facă asta – nu e nevoie decât de puţină organizare şi în scurt timp va face parte din rutina voastră zilnică. De asemenea, informaţi-vă ce fel de servicii de reciclare sunt disponibile în zona în care locuiţi, aşa veţi şti pe ce să vă concentraţi.
10 APLICAŢII CARE TE FAC MAI ECO!
(Credit: wikipedia.org)
4. O zi fără carne – Cel puţin o zi pe săptămână încercaţi să nu mâncaţi carne. De ce? Majoritatea timpului, carnea provine de la animale crescute în abatoare. Acestea produc mai multe resturi decât oamenii. Astfel, cel puţin o zi fără carne ar reduce numărul de resturi, fapt ce ar avea un impact destul de mare asupra planetei.
5. Nu folosiţi lumina în exces – Becurile LED sunt un mod perfect de a economisi curent. Sunt puţin mai scumpe decât becurile obişnuite, dar în cazul acesta trebuie să gândiţi pe termen lung. Un bec LED emite anual în jur de 204 de kilograme de dioxid de carbon şi nu numai, în timp ce un bec obişnuit produce în jur de 2041 de kilograme anual. Diferenţa e destul de mare, nu credeţi?
6. Nu folosiţi apă în exces – E foarte simplu: închideţi apa atunci când nu o folosiţi. Pentru asta, nu trebuie decât să fiţi mai atenţi la rutina voastră zilnică. O puteţi opri în timp ce vă spălaţi pe dinţi de exemplu sau atunci când vă şamponaţi. Detalii de genul ăsta pot face diferenţa.
(Credit: kalt-gartenbau.ch)
7. Evitaţi plasticul – Numai un mic procent din produsele din plastic este reciclat, restul obiectelor fiind de obicei aruncate peste tot, ceea ce are un impact devastator asupra mediului înconjurător. Cu toţii am văzut sau cel puţin auzit cât de afectate sunt animalele de acest gen de gunoi. Asa că încercaţi ca în loc de pungi de plastic să folosiţi pungi refolosibile şi să aveţi o sticlă pe apă pe care o tot umpleţi şi o folosiţi în loc să cumpăraţi zilnic altele noi pe care să le aruncaţi.
8. Cumpăraţi de la pieţele locale – Astfel puteţi afla mai multe despre condiţiile în care produsele cumpărate au fost crescute/ făcute. Trebuie să fiţi atenţi la ce mâncaţi!
9. Implicaţi-vă – Dacă staţi pe tuşă şi vă gândiţi că alţii se vor ocupa de lucruri nu rezolvaţi nimic. Fiţi proactivi şi implicaţi-vă în salvarea planetei. Există atâtea moduri prin care puteţi face asta, nu trebuie decât să găsiţi acel lucru care vi se potriveşte. Poate fi şi ceva simplu, precum plantarea unui pom. Orice detaliu contează când vine vorba de îngrijirea Pământului, aşa că implicaţi-vă!
(Credit: uopa.esngreece.gr)
Picture this! – Follow the campaign!
(Credit pentru poza principală: nikkeneurope.wordpress.com)