Personaje faimoase cu secrete întunecate

tragedytb

Peter Pan e produsul unei morţi tragice?

În spatele bucuriei pe care ne-o aduc unele personaje, există întotdeauna o poveste pe care creatorul lor a ales s-o materializeze după ce s-a inspirat din diverse situaţii prin care a trecut. Unele sunt evenimente fericite, în timp ce altele nu chiar. Mai jos puteţi citi ce personaje îndrăgite au în spatele lor nişte poveşti tragice!

1.     Alice în Ţara Minunilor – Pentru îndrăgita poveste pentru copii (şi nu numai) scrisă de Charles Lutwidge Dodgson sub pseudonimul Lewis Carroll, autorul a avut-o ca sursă de inspiraţie pe Alice, unul dintre copiii familiei Liddell, la care Charles ţinea foarte mult. Însă relaţia dintre Dodgson şi muza lui a fost destul de controversată, după ce au fost găsite câteva poze cu Alice şi alţii copii făcute de scriitor ce includeau nuditate. 

 

                                    (Credit: RKO Radio Pictures, Inc.)

Atunci a început zvonul potrivit cărui “Lewis Carroll este pedofil”, care a fost sustinut de faptul că scriitorul s-a certat cu familia Liddell, nemaivorbind câteva luni. Au fost găsite însă câteva explicaţii pentru aceste incidente. În primul rând, se pare că genul de portrete făcute de Dodgson erau ceva obişnuit în acea perioadă şi întotdeauna cerea permisiunea părinţilor. De asemenea, relaţia dintre scriitor şi Ina, sora mai mare a lui Alice, sau cea care avea grijă de copii a Dus la cearta dintre Charles şi familie.

2.     Peter Pan – Este epitomul independenţei şi aventurii şi eroul băieţilor din întreaga lume. Însă crearea lui Peter are la bază o poveste tragică. Autorul J.M. Barrie a fost marcat pe viaţă de moartea fratelui său mai mare, care s-a întâmplat când scriitorul avea 6 ani. Din acel moment, Barrie a devenit obsedat de noţiunea vieţii fără moarte. El a găsit legătura pierdută pe care şi-o dorea când, ca adult, s-a împrietenit cu cei cinci fii ai Sylviei Llewelyn Davies. Ei au fost sursa de inspiraţie a Băieţilor Pierduţi şi au dus la crearea lui Peter Pan.  

                                      (Credit: RKO Radio Pictures)

Când copiii au devenit orfani, după ce părintii lor au murit din cauza cancerului, Barrie i-a adoptat, însă doi dintre ei au murit tineri, unul în război, iar altul  după o posibilă sinucidere. După cum puteţi vedea, viaţa scriitorului care ne-a oferit unul dintre cele mai vesele personaje din toate timpurile a fost marcat de numeroase tragedii.

3.     Ebenezer Scrooge – Una dintre teoriile despre acest personaj este că Dickens l-a bazat pe John Elwes, un britanic excentric. Deşi acesta moştenise o sumă mare de bani, se îmbrăca ca un cerşetor şi se culca odată cu căderea întunericului, ca să nu dea bani pe lumânări. De asemenea, prefera să meargă prin ploaie decât să ia trăsura şi stătea cu hainele ude ca să nu dea bani pe uscarea hainelor. În plus, prefera să mănânce alimente mucegăite şi nu cumpăra altele decât dacă trebuia. John a fost găsit mort în patul lui, dormind în hainele pe care le purta şi ziua. 

                                        (Credit: Walt Disney Studios)

În opera lui, “A Christmas Carol”, Dickens a ales să schimbe soarta personajului şi să-l transforme într-un bărbat mai bun. Până la urmă nimeni nu ar fi vrut să stea în jurul focului şi să le citească copiilor povestea despre un bărbat lacom care a ales să trăiască într-un mod mizerabil şi să moară în acelaşi mod!