Cele mai terifiante cazuri reale de hărţuire online

axn-staling-1ndex

După ce citiţi asta o să vă schimbaţi toate parolele!

Echipa din “CSI: Cyber” se ocupă de niste infracţiuni care au apărut de curând, însă au devenit foarte repede cea mai mare ameninţare la intimitatea noastră şi la sănătatea noastră fizică şi mentală. Iar evenimentele din viaţa de zi cu zi ne arată că asemenea echipe sunt esenţiale pentru siguranţa noastră.

Hărţuirile online nu sunt o glumă, ba chiar au devenit o problemă reală în prezent. Victimele sunt făcute să se simtă neajutorate şi vulnerabile, iar presa a atras atenţia asupra acestor probleme în ultimii ani. Poveştile terifiante pe care le citim ne-au făcut să ne dăm seama cât de ameninţaţi suntem când postăm informaţiile noastre personale online. Aflaţi 6 cazuri de hărţuire online care vă vor da fiori şi vă vor face să fiţi mult mai atenţi când veţi mai folosi internetul.

Amanda Todd

          (Credit: captură de ecran a clipului postat de Amanda Todd pe YouTube)

Această poveste devastatoare s-a încheiat cu sinuciderea tinerei de 15 ani Amanda Todd. Aceasta postase un clip pe YouTube în care a povestit cum a fost hărţuită, atacată şi şantajată să îşi arate sânii. Videoclipul a devenit viral după moartea adolescentei şi a stârnit discuţii aprinse despre hărţuirea online şi pericolele aduse de aceasta.

Adam Savader

                                       (Credit: Facebook)

Savader a fost un activist republican din New York care a lucrat la campania din 2012 a lui Newt Gingrich. Tânărul, care avea probleme mentale, a hăcuit conturile a 15 femei (dintre care unele erau studente) şi le-a furat pozele, pe care apoi le-a folosit pentru şantaj. Bărbatul s-a scuzat citându-l pe Bill Clinton, “ Încerc să repar lucrurile”. El a fost condamnat la 30 de luni într-o închisoare federală.

Fete de 11 şi 12 ani îşi hărţuiesc colega

Două fete (de 11 şi 12 ani) au falsificat contul de Facebook al unei colege cu poze explicite şi cereri de sex. Părinţii victimei au cerut ca celor două fete să le fie interzis accesul la internet, însă judecătorul le-a permis să-l folosească numai sub supravegherea părinţilor. Una dintre fete a fost condamnată la şase luni de probă şi 20 de ore de serviciu în folosul comunităţii şi avea voie să folosească internetul numai sub supravegherea unui adult. 

 

Cassidy Wolf

                               (Credit: contul de Instagram al lui Cassidy Wolf)

Cassidy Wolf, câstigătoare a unui concurs de frumuseţe, a fost hărţuită online mai bine de un an până când şi-a dat seama că cineva îi urmărea fiecare mişcare. După ce i-a hăcuit conturile de pe reţelele de socializare, urmăritorul i-a trimis poze goale cu ea pe care aceasta nu le văzuse niciodată şi un e-mail în care scria:

“Uite ce o să se întâmple! Fie faci unul dintre lucrurile de mai jos, fie o să încarc aceste poze…iar în loc de model vei deveni vedetă porno. Dacă faci unul din lucrurile de mai jos, o să-ţi dau toate conturile şi o să şterg pozele. 1) Trimite-mi poze clare pe Snapchat. 2) Trimite-mi un videoclip de calitate. 3) Fă o şedinţă peSkype cu mine şi fă ce-ţi spun timp de cinci minute. Dacă nu faci aceste lucruri sau pur şi simplu ignori mesajul, atunci acele poze vor ajunge pe internet. E alegerea ta :)”

Se pare că laptop-ul ei era virusat, iar infractorul i-a putut urmări fiecare mişcare. Cei de la FBI l-au găsit pe vinovat: era colegul ei de liceu Jared James Abrahams (pe care nu-l cunoştea personal, dar pe care l-a recunoscut). Adolescentul, care a hăcuit laptopurile a alte 150 de femei, a fost condamnat la 18 luni în închisoare. 

Urmăritorii NSA 


                                               (Credit: domeniul public)

NSAa raportat 12 cazuri în care analiştii ce lucrau pentru companie şi-au spionat partenerii folosind resursele de la muncă. Unul dintre angajaţi chiar a ascultat conversaţiile de la telefoanele a nouă numere diferite! El a fost descoperit numai când una din fetele cu care ieşise s-a plâns de comportamentul lui.

Povestea lui Joe Good

Joe Good a fost urmărit de fosta lui iubită, Tawny Blazejowski, care era hotarâtă să-i distrugă viaţa după despărţire. Ea a făcut în aşa fel încât bărbatul a fost arestat de trei ori şi concediat de la compania de asigurări la care lucrase peste 24 de ani. Blazejowski nu s-a oprit însă aici şi a ochit şi alte persoane din viaţa lui Good: colegi şi vecini. Din fericire pentru Good, coşmarul a luat sfârşit când femeia a fost trimisă la închisoare.

(Credit pentru poza principală a articolului: CBS)