Oameni incredibili care sunt de fapt cyborgi

axn-cyborgs-1ndex

Viitorul este aici!

Televiziunea şi cinematografia explorează de ceva timp fascinanta lume a roboţilor. Unul dintre serialele care abordează această idee este “Spionul cibernetic”, care prezintă povestea unui agent care a avut implantat în creier un microcip ce îi permite să acceseze reţeaua globală de informaţii. Premiera o să fie pe 21 martie, la ora 22:00, pe AXN.

Lumea continuă să fie fascinantă de roboţi şi oameni care au avut implantate microcipuri sau membre artificiale. Deşi subiectul încă pare de domeniul S.F.-ului, o să fiţi surprinşi să aflaţi că există deja roboti printre noi!

Mai jos vă invităm să aflaţi poveştile celor mai faimoşi cyborgi din viaţa de zi cu zi de care e posibil să nu fi auzit!

 

(Wikimedia commons)

1. Neil Harbisson

Probabil cel mai faimos dintre cyborgi, Neil s-a născut cu acromatopsie (vede numai alb şi negru) şi are un ochi electronic datorită căruia percepe culorile ca sunete, mai exact îi permite să “audă” culorile. “Când am început să visez în culori, am simţit că software-ul şi creierul meu s-au unit”.

Mai jos puteţi asculta discursul lui pentru Ted Talk: 

2. Kevin Warwick

Un profesor de cibernetică de la Universitatea Reading din Marea Britanie, Kevin a avut diverse implanturi electronice încă din 1998: a avut instalat un microcip în brat, care îi permite să folosească lumina, cuptorul şi calculatorul de la distanţă.

3. Jesse Sullivan

A devenit cyborg când a primit un membru bionic care a fost conectat prin grefarea nervilor muşchilor. Pe lânga faptul că îşi poate controla membrul cu mintea, poate simţi şi căldura sau frigul.

4. Nigel Ackland

După ce şi-a pierdut o parte din braţ în timpul unui accident la muncă, a primit un braţ nou, care se poate mişca până şi obiecte fragile. 

                               (Jesse Sullivan şi Claudia Mitchell , sursa: Getty Images)

5. Claudia Mitchell

A devenit prima femeie cyborg când a primit un membru bionic care seamănă cu cel pe care-l are Jesse Sullivan.

6. Rob Spence

Rob şi-a pierdut ochiul când avea numai 13 ani. Acum, el face filme şi are un ochi-proteză cu o cameră video wireless în el.

7. Cameron Clapp

Când avea 14 ani, a leşinat pe calea ferată. Când a trecut trenul, şi-a pierdut ambele picioare şi un braţ. Apoi a primit două proteze pentru picioare care sunt controlate de creier prin intermediul unui microprocesor. De atunci, a devenit atlet şi activist.

8. Jens Naumann

E devenit prima persoană din întreaga lume care a primit un sistem artificial de vedere. Ochiul electronic e conectat direct la cortexul vizual prin intermediul implanturilor din creier. Deşi poate vedea vag linii şi forme, viziunea lui a fost restaurată din punct de vedere tehnic. 

9. Miikka Terho

Miikka şi-a pierdut vedea la 35 de ani, iar în urma unei operaţii, i-a fost implantat un microcip sensibil la lumină, un înlocuitor al retinei, care a fost conectat la nervul său optic.

10. Michael Chorost

Michael a surzit când avea 30 şi ceva de ani. În 2001, i-a fost implantat în creier un computer datorită căruia poate să audă din nou.

(Sursa pozei principale: Getty Images)