Motive pentru care trebuie să vedeţi cel puţin un film făcut de Tarkovsky!

tarkovsky

Nu trebuie să lipsească de pe lista voastră de filme!

4 aprilie este o zi specială pentru pasionaţii de filme din întreaga lume – este ziua în care îndrăgitul Andrei Arsenyevich Tarkovsky s-a născut, în 1932. Acest realizator rus de filme, al cărui talent se extinde la scris, editarea filmelor, teatru şi operă, a părăsit această lume în 1986, pe 29 decembrie. Însă în perioada în care a fost printre noi, ne-a oferit nişte filme care se regăsesc în mod constant pe listele celor mai bune filme din toate timpurile. Dacă sunteţi fanii lui, probabil o să marcaţi ziua uitându-se la filmele voastre preferate făcute de el. Dacă nu înţelegeţi care e treaba cu el şi nu aţi fost expus la munca sa, lista noastră cu scene din filmele sale probabil vă va convinge să îi daţi o şansă!

Copilăria lui Ivan

Această dramă de război a avut premiera în 1962 şi l-a făcut cunoscut pe Tarkovsky în întreaga lume. Este de asemenea şi unul dintre cele mai de succes filme ale sale din punct de vedere comercial.

(Credit: Mosfilm)

Solaris 

Bazat pe romanul omonim din 1961 al lui Lem, filmul a avut premiera în 1972, a câştigat premiul special al juriului în acelaşi an la festivalul de film de la Cannes şi a fost descris de Salmon Rushdie ca fiind o “capodoperă S.F.”.

(Credit: Mosfilm)

Mirror 

La trei ani după “Solaris”, Tarkovsky ne-a oferit “The Mirror”, care este uşor autobiografic şi conţine poezii compuse şi citite de tatăl regizorului. Este considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. 

(Credit: Mosfilm)

Călăuza

În 1979, acest film S.F. artistic a avut o recepţie nu tocmai favorabilă, însă recenziile au devenit din ce în mai bune odată cu trecerea timpului. 

(Credit: Mosfilm)

Nostalgia

Bazat pe un scenariu co-scris de Tarkovsky, aceast film a fost şi regizat de el şi, deşi se numără printre operele lui mai puţin cunoscute, nu trebuie ratat!

(Credit: Sovinfilm)

Sacrificiul

Filmul, care este ultimul al lui Tarkovsky, a avut premiera în 1986 şi a câştigat marele premiu la Festivalul de Film de la Cannes. 

(Credit: Sandrew)

(Credit pentru poza principală: Getty Images)