Aşa ne mint documentarele!

axn-lying-documentaries-index

Fiţi atenţi la manipulare…

Documentarele au menirea să ne arate adevărul şi să dezvăluie câteva lucruri necunoscute sau mai puţin ştiute ca să ne ofere informaţii despre anumite lucruri. Din păcate însă, uneori, creatorii lor modifică adevărul pentru a-şi apăra punctul de vedere sau doar pentru a-şi face proiectele mai interesante. Însă aceste manipulări ale situaţiei nu au trecut neobservate. Mai jos puteţi găsi 7 minciuni pe care ni le-au vândut documentare apreciate. 

1. Super Size Me

În acest documentar despre ororile fast food-ului, vedem un bărbat care mănâncă numai de la Mcdonald’s 30 de zile şi se îmbolnăveşte din cauza asta. Problema este însă când protagonistul mănâncă 200% din caloriile de care are nevoie, ceea ce nu e sănătos nu doar când vine vorba de fast food, ci de orice altă dietă. 

2. Religulous

În acest documentar, aflăm cum în Cartea egipteană a morţilor scrisă în 1280 îHr este menţionat zeul Horus, care a fost botezat în râu de Anup Botezătorul. Însă de fapt, Horus s-a născut lângă râu, nu există nicio dovadă a existenţei unui Botezător. În plus, filmul sugerează că Horus a mers pe apă, însă nu există dovezi istorice care să susţină acest lucru. 

3. Searching for Sugar Man

Acest documentar a avut mare succes deoarece a susţinut că redescoperă un muzician fantastic, însă deloc apreciat – Rodriguez. Adevărul este însă altul. Filmul susţin că artisutl”era un mister”. Da, în perioada 1970-1979, însă din 1979 a fost în turneu în mod constant, deci nu prea poate fi descris ca fiind obscur.  

4. Gasland

În acest documentar despre comunităţile din SUA afectate de exploatarea gazelor natural există o scenă în care o persoană ţine un brichetă lângă o apă care curge pe canal şi apa se aprinde. Asta sugerează ca este rezultatul exploatării, însă acest lucru nu e adevărat. 

5. Making a Murderer

La un moment dat, documentarul sugerează că judecătorii sunt părtinitori când condamnă un bărbat de crimă în loc să examineze crima, însă în acelaşi timp nu menţionează 3 elemente cruciale:

- faptul că bărbatul şi-a sunat victim de trei ori în acea zi

- faptul că glonţul din arma sa avea ADN-ul victimei

- faptul că telefonul victimei se afla pe proprietatea lui  

6. Winged Migration

La un moment dat, vedem nişte crabi care mănâncă o pasăre rănită. În realitate însă, realizatorii documentarului au salvat pasărea şi le-au dat crabilor niste peşti. 

7. Nanook of the North

Acest film din 1922 a fost etichetat ca fiind un documentar, însă în realitate a fost mai mult o comedie cu acţiune. Pe platoul de filmare de exemplu, regizorul i-a pus pe protagonişti să folosească suliţe, însă în realitate, ei foloseau arme. De asemenea, într-una din scene, unul din personaje pare socat să vadă un disc de vinil, însă de fapt ştia exact ce este, însă regizorul i-a spus să dramatizeze reacţia pentru amuzamentul publicului. 

(Credit poza principală: Samuel Goldwyn Films)